
Proje Tanıtımı
Bu proje, deprem yaşamış kişilere psikolojik yardım vermek amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye 6 Şubat 2023 sabahı 9 saat arayla iki büyük felaketi peş peşe yaşadı. Saat: 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi 7.7, saat: 13.24'te ise Elbistan ilçesi 7.6 büyüklüğünde depremlerle sarsıldı. Bu depremler aynı şekilde Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerini de etkilemiştir. 10 ili etkisi altına alan depremler sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti. AFAD deprem sebebiyle bu 10 ilde 75 bin 117 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu açıkladı.
Bu illerde toplam 13,5 milyon insan yaşamını sürdürmekteydi. Yöre halkı depremler sebebiyle evlerini, işyerlerini, okullarını kaybetmişlerdir. Bölgede yaşayan milyonlarca insanın rutin hayatları tamamen bozulmuştur. Psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek, bölge insanı için giyim, barınma ve güvenlikten sonra gelen en önemli ihtiyaçlardan biridir. Uluslararası Psikososyal Derneği psikologları, travma yaşamış, sevdiklerini, kazançlarını ve rutin hayatlarını kaybetmiş olan deprem
bölgesi insanlarına, hazırladıkları uzun vadeli projeyle psikososyal destek sunacaklardır. Projede, deprem yaşamış bireylerin güvenli yerleri ve güçlü kaynakları üzerine çalışılacak, içinde bulundukları karmaşık duyguları sağlıklı bir şekilde yönetmeleri sağlanacaktır. Çalışma sonunda, yaralarını sarmış yetişkinler ve geleceğe yeniden umutla bakan çocuklara ulaşmak en büyük temennimizdir.
Proje Yapısı
Proje, 6 Şubat 2023 depremini yaşamış, psikososyal desteğe ihtiyacı olan bireylere yöneliktir. 70.000 kişiye ulaşılması hedeflenmektedir. Projede, çocuk-ergen ve yetişkin grupları için ayrı çalışmalar hazırlanmıştır. Programlar yaş gruplarına özel olarak tasarlanarak (0-2, 3-6, 7-12, 13-16, 17-18 yaş ve 18 yaş üstü için) ayrı içerikler oluşturulmuştur. Çalışmalar, kısa, orta ve uzun vade için hazırlanmış olup psikolojik ilk yardım, psikoeğitim, psikodrama, grup ve sanat terapileri uygulamalarını içermektedir. Proje 3 aşamadan oluşup, 18 ay sürecektir. Projede Uluslararası Psikososyal Derneği psikologları görev alacaktır.
İş Hacmi
Proje 3 adımdan oluşmaktadır. Çalışmalar gruplar halinde yapılacaktır. Her psikolog, 1 co-terapist ve 1 stajyerle, günde 3 defa, 6-7 kişilik yararlanıcı grubu ile belirlenen saat ve alanlarda çalışacaktır. Sahadaki bu programda 10 psikolog (6 çocukergen çalışanı, 4 yetişkin uzmanı), 10 coterapist (6 çocuk-ergen çalışanı, 4 yetişkin çalışanı), 10 stajyerden (6 çocuk-ergen çalışanı, 4 yetişkin çalışanı) oluşan 30 kişilik danışman ekip günde 6 saat, haftada 30'ar saat çalışacaktır. Bu çalışma sistemi ile haftada 1000 kişiye ulaşılması planlanmaktadır. Proje sonunda her bir yararlanıcının 10 saatlik terapi ve psikoeğitim hizmeti alması planlanmaktadır.
Günebakan-Projesi.pdf dosyasını indirmek için tıklayın!